05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Petek, 24. marca, je bil za učence, vključene v izbirne predmete gledališki klub, glasbena dela in likovno snovanje, ter za učenke mladinskega pevskega zbora in plesne skupine Mavrica poseben dan, saj smo po celoletnih pripravah učencem in učiteljem pokazali rezultat vaj in učenja besedil. Na oder KD Hrpelje smo postavili šolsko gledališko predstavo muzikal »Zvezde vabijo« v sklopu Srečanja otroških in mladinskih gledaliških skupin v okviru JSKD.

Prisotnost ocenjevalke in strokovne koordinatorke srečanja Ane Rutar sodelujočih učencev ni niti malo motila, mogoče je le dala kanček poguma za prošnjo za avtogram, saj so jo učenci prepoznali kot igralko iz serije Usodno vino.

Predstava je prirejena po mladinskem romanu Zvezde vabijo avtorja Mihe Mazzinija. Roman je bil nagrajen z nagrado modra ptica in je bil režiserkina prva izbira za dramatizacijo, saj obravnava temo pevskih tekmovanj, mladostnikovo ocenjevanje svojega talenta in vpliv drugih na dojemanje le-tega. Seveda sta zgodbi primešana še ljubezenski zaplet in socialna problematika sodobnih družin. Režiserka in mentorica gledališkega kluba Tjaša Race je besedilo prilagodila za 15 članov igralske ekipe. Glavni vlogi Ane in Kaje sta bili zaupani učenkama Tanaji Česnik in Lei Ćumurdžić. Prva se za nastop v šovu odloči zaradi babičinega darila, druga pa dvomi v svoje videnje talenta in mnenje drugih. Pri svoji igri sta učenki združili svoje igralske in pevske sposobnosti. Da je bilo dogajanje pestro, sta poskrbela Rene Fabijančič, ki je igral »fitnes manijaka«, a hkrati čutečega fanta z veliko skrivnostjo, in Simon Zec, ki se je vživel v vlogo Kajinega brata Simona, ki jemlje svet s tiste bolj preproste strani. Anina glavna življenjska svetovalka ob skorajšnji ločitvi staršev je babica. Slednjo je s pravo mero komičnosti in razigranosti odigrala Neja Baša, ki je svojo aktivnost tretjega življenjskega obdobja dokazala s prijateljico Maro (igra jo Amanda Babič), s katero si radi privoščita oddih. Težavnost starševstva je prikazala Alja Cergol Hadžić kot Kajina in Simonova mama, ki jo življenje  preizkuša na vsakem koraku. Ambicioznost staršev in nadutost otrok sta odlično v besede in lik pretopili Sara Poles kot mama in Taja Čermelj kot Viktorija, ki bi rada z goljufijo in »socialno močjo« dosegla na tekmovanju odličen rezultat. Pestrost dogajanja na ljubezenskem področju komentirata Anja Novak in Nija Abram kot Petrovi prijateljici. Da poteka televizijski šov po ustreznih tirnicah sta poskrbeli voditeljici Gaia Mihalič in Sara Mezgec, glas strogi žirantski stroki sta posodili Manca Prosen in Kim Bodlaj.

Posebno moč muzikala zagotovo predstavljata glasbeni in pevski del. Učenke so glasbene in pevske točke oblikovale pod mentorstvom Anite Penko Maslo. V predstavo je vključenih 15 delov slovenskih zabavnih pesmi. Poleg mladinskega pevskega zbora (s solistkami Taro Miklobušec, Ano Bernetič, Anjo Novak in Evo Mezgec) so za glasbeno spremljavo skrbele: Manca Prosen (kitara), Urška Vitez (klavir), Damijana Mihalič (cajon, harmonika), Nina Počkaj in Urška Erman (flavti). Muzikal je gledališka oblika, ki združuje igro, glasbo in ples. Za zadnje so poskrbele učenke, članice plesne skupine Mavrica pod mentorstvom plesne učiteljice Martine Tavčar: Ema Grmšek, Neja Škerjanc, Sara Poles, Manca Milosavljević Batič in Neža Novak.

Scena je pomemben del vsake gledališke predstave. 3 kulise so delo učenk izbirnega predmeta likovno snovanje pod mentorstvom učiteljice Vesne Marion. Učenke Amanda Babič, Ajla Kekić, Lea Kramar, Sara Mezgec, Tanaja Česnik, Sara Delise, Julija Slavič in Marina Golubar so tako spoznale značilnosti in zakonitosti gledaliških kulis.

Za tehnično podporo predstave so poskrbeli tehniki AHmultimedije, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

V torek, 28. marca, smo predstavo uprizorili še za starše in ostale obiskovalce, ki so s svojimi obrazi in glasno izrečenimi pohvalami pokazali navdušenje nad videnim.

Kot mentorica in vodja celotne predstave lahko zapišem, da me najbolj navdušuje  zavedanje, da je predstava, v kateri sodeluje 35 učencev (nekateri na več področjih), lepa priložnost dobiti iz učencev vse tisto, kar se med rednim poukom znotraj štirih zidov učilnic pogostokrat izgubi. Avtor romana Miha Mazzini se naše torkove predstave žal zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti, je pa novico, da smo pripravili predstavo po njegovem romanu, sprejel z velikim navdušenjem in ponosom. Verjamemo, da bo občutil zadovoljstvo tudi ob videnih fotografijah in posnetku.

 

Tjaša Race

Dostopnost