05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V petek, 5. 5. 2017, smo šestošolci imeli malo drugačen pouk. Namesto običajnih predmetov je k nam prišla ga. Tamara Urbančič, ki nam je pokazala, kako se da živeti z naravo.

Najprej  smo se zbrali okoli mize, nato pa nam je povedala nekaj malega o svojem življenju. Prinesla nam je posušena in sveža zelišča. Nadaljevali smo z osnovami zdravilnih rastlin in vsako posebej pogledali, potipali in povohali. Vsako izmed teh rastlin smo uvrstili v tabelo in tako ugotovili, katera zdravilna rastlina je za kaj dobra. Iz mešanic različnih rastlin smo skuhali različne čaje in jih tudi poskusili. V učilnici je omamno dišalo. Nekatere recepte smo si tudi zapisali v zvezek.

Zadnjo uro smo izdelali ognjičevo mazilo ter izvedeli še več o njenem delu. Izvedeli smo, da izdeluje različna mazila, kopalne soli, mila, čaje … Naučili smo se, kako se pripravita tinktura in macerat.

Mimogrede smo z vej potrgali smrekove vršičke in jih v plasti s sladkorjem zlagali v stekleni kozarec. Čez tri tedne bo s pomočjo sonca nastal sirup, ki ga bomo okusili pri malici.

Prepričani sva, da govoriva v imenu vseh najinih sošolcev in sošolk, da smo se v celem dnevu veliko naučili in smo sklenili, da je življenje z naravo veliko lepše, lažje in učinkovitejše. Včasih lahko zdravilo za naše težave najdemo v naši neposredni bližini.

Gospa Tamara nam je zaupala, da smo bili ena največjih in najbolj pridnih skupin, ki jih je obiskala.

Vsi skupaj se ji lepo zahvaljujemo, da si je vzela čas za nas.

 

Neja Škerjanc in Gaja Gluvak, 6. razred

 

Dostopnost