05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 2. 12. 2019, smo učenci 8. razreda prijeten dan v naši prestolnici, Ljubljani. Najprej smo se odpravili v najvišjo predstavniško in zakonodajno institucijo v Republiki Sloveniji – Državni zbor. Ob vstopu smo morali svoje nahrbtnike dati skozi varnostno napravo. Najprej nam je vodička razkazala preddverje, s čudovito stensko poslikavo, ki prikazuje zgodovino slovenskega naroda. Nato smo vstopili še na balkon, od koder smo imeli pogled na veliko dvorano, ki jo sicer poznamo le iz televizijskih sprejemnikov.

Ker smo že veliko vedeli o delovanju Državnega zbora, smo na zastavljena vprašanja pridno odgovarjali. Naučili pa smo se tudi veliko novega. Pogovarjali smo se o sestavi Državnega zbora in o pristojnostih zakonodajne, volilne in nadzorne funkcije. Izvedeli smo tudi, kakšen je sedežni red poslancev in drugih funkcionarjev v veliki parlamentarni dvorani.

Sledil je sprehod do pravoslavne cerkve svetega Cirila in Metoda, protestantske cerkve, poimenovane po Primožu Trubarju in katoliške cerkve – stolnice, ki je posvečena sv. Nikolaju. Spoznali smo podobnosti in razlike vseh treh cerkva. Pogovarjali smo se božjih zapovedih, evharistiji, celibatu, Svetem pismu, molitvi; cerkvenih kipih, freskah in ikonah, čaščenju praznikov, arhitekturi in še o marsičem drugem.

Kljub temu, da sta nas ves dan spremljala dež in mraz, smo dan zaključili uspešno in se z novimi znanji vrnili domov.

Mateja Turk  in Simona Krebelj

Dostopnost