05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V torek, 30. 5., smo si ogledali prostore in opremo Prostovoljnega gasilskega društva v Materiji. Sprejel nas je predsednik društva g. Valter Fabjančič, ki nam je razložil, kaj vse kot prostovoljci počnejo in kako hude so lahko nekatere intervencije. V spominski sobi nam je s pomočjo razstavljenih predmetov in fotografij zaupal preteklost društva: stari predmeti, del črpalke, rog, čelade, oprema in še marsikaj pričajo o tem, da so gasilci v Materiji bili že od davnega leta 1908.

Najbolj zanimiv del je bil, ko smo si lahko ogledovali opremo v intervencijskih vozilih, sedli vanje in se celo malo zapeljali na okoli. ”Kulsko!” Preizkusili smo del opreme, predvsem, kako je težka, si nadeli čelade, pod katerimi je bilo peklensko vroče, in špricali z vodo. Nekateri smo se preizkusili v rezanju pločevine z velikimi škarjami. Z nami so bili Matej, Alen in Nejc, ki spadajo med mlajše gasilce. Veliko potrpljenja so imeli z nami in nam predajali svoje znanje in izkušnje.

Veliko smo se naučili, spoznali smo, kako naporno in pomembno je njihovo delo. Zelo smo veseli, da obstajajo taki ljudje, kot so oni.

Prisrčno se jim zahvaljujemo za izvrsten in poučen dan. Želimo jim, da bi bili na intervencijah uspešni in da bi jih bilo čim manj.

Marlene Ivančič, Mirnes Ličina, 5. razred

Dostopnost