05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V četrtek, 10. septembra 2015, smo imeli učenci 9. razreda predstavitev prve pomoči.

K nam je prišla medicinska sestra, ki nam je predstavila, kako ravnati ob nezgodah; predavala pa nam je tudi o nevarnostih, povezanih z alkoholom.  Pokazala nam je tudi, kako oskrbeti lažje poškodbe. To smo nato poskusili še v praksi, saj smo morali v paru drug drugemu oskrbeti navidezne rane.

V nadaljevanju dneva smo se spoznali  osnove oživljanja, ki sta nam jih predstavila učiteljica Iris Birsa in učitelj športa Peter Kastelic. Novo znanje smo pozneje preizkusili na plastičnih lutkah. Pokazala sta nam tudi, kako ljudje reagirajo, ko pade človek v nezavest in kako uporabljati defibrilator.

Mislim, da bi morali vsi ljudje vedeti vsaj nekaj o prvi pomoči, saj bi tako lahko komu rešili življenje.

Ana Butinar, 9. b

Dneva dejavnosti pa še ni bilo konec, saj se je nadaljeval s predstavitvijo projekta Še vedno vozim, vendar ne hodim. Predstavnik društva Vozim.si nam je pripovedoval o svojem življenju pred prometno nesrečo, kako se je nesreča zgodila in kakšne so bile njene posledice. Prisluhnili smo pripovedi o tem, kakšno je njegovo življenje danes. Pokazal nam je statistične podatke in nekaj drugih primerov avtomobilskih nesreč s hudimi posledicami.

Po končani predstavitvi smo odšli na parkirišče pred šolo, kjer je bil parkiran njegov avto. Pokazal nam je ne ravno enostaven postopek, kako iti z vozička noter v avto in kako izstopiti iz njega.

Nato smo se poslovili. Še ves dan in upam, da tudi dlje, je bila njegova zgodba v naših mislih.

Vijola Spasović, 9. b

Dostopnost