05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

 

Naslovna_

V učilnicah 3. razreda je med šolskim letom zrasla prav posebna knjižnica. Seveda ne gre za pravo knjižnico s knjižnimi policami in zakladnico knjig, temveč za mednarodni projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja in dviganju bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur.

Tretješolci, ki so jih pri prebiranju knjig vodile in usmerjale razredničarki Ivjana Rožac in Vanda Jerala ter knjižničarka Daša Rebec, so projekt sprejeli z navdušenjem. Prebrane knjige so spremljale zanimive in ustvarjalne naloge v delovnem zvezku, ob zaključku leta, 15. 6. 2016, pa so se vrata Naše male knjižnice odprla še za starše, saj so zanje tretješolci pripravili prav posebno prireditev. Obiskovalcem prireditve so predstavili šest prebranih knjig, in sicer Antonov cirkus, Groznovilca v Hudi hosti, Junaček Travček in njegova pustolovščina, Mala zima, Pečka kapica in puding ter Sanje, ki so odšle.

Prireditev je še posebej zaživela ob dramskem prizoru iz knjige Katka in Bunkec pisatelja Marjana Tomšiča, ki jo je za šolski gledališki krožek dramatizirala učiteljica Ivjana Rožac. Dekleta, ki obiskujejo gledališki krožek, so zelo doživeto predstavila glavno junakinjo Katko, ki se s pomočjo domišljijskega prijatelja palčka Bunkca sooča z ločitvijo staršev. Dogodek pa so glasbeno dopolnjevali tudi učenci, ki obiskujejo krožek sintetizator pod vodstvom učiteljice Fanči Klobučar. Prireditev je zelo lepo uspela, zato smo se odločili, da tik pred zaključkom šolskega leta, 22. 6. 2016, gledališki in glasbeni del prireditve ponovimo še za učence od 1. do 5. razreda. Tudi tokrat smo si lahko v večnamenskem prostoru ogledali svet skozi Katkine oči ter prisluhnili melodijam, ki so jih za to priložnost zaigrali učenci krožka sintetizator.

In tako, kot je Bunkec v zgodbi čaral, da so se zamenjali letni časi, je tudi za naše učence prispelo poletje. Na svojih ladjicah iz papirja in borove skorje bodo v spremstvu novih literarnih prijateljev popeljali svoje misli in želje novim počitniškim dogodivščinam naproti. Morda tudi pred vrata nove Naše male knjižnice …

Petra Ražem

Več slik lahko najdete TUKAJ.

Dostopnost