05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V ponedeljek, 27. novembra 2017, smo se sedmošolci z učiteljicami odpravili v Strunjan. Ko smo prispeli, smo se razdelili v dve skupini. Učenci 7. A  smo se z vodičem Francijem odpravili pogledat soline, učenci 7. B pa so se ogledali klife z vodičko Violeto. Med hojo po solinah smo poskusili sol, spoznali način pridobivanja soli na tradicionalen način, si ogledali pripomočke, s katerimi solinarji nabirajo in vozijo sol. Nato smo preizkusili rastline, ki rastejo v solinah in so zaradi svojega rastišča slanega okusa. Nato smo se podali k cerkvi Marijinega prikazovanja. Ogledali smo si notranjost cerkve, ki je v Strunjan pripeljala romarski turizem.

Nato smo odšli do bližnjega lokala in pomalicali. Skupini sva se zamenjali. Mi smo se z vodičko Violeto odpravili spoznavat morsko obalo, paralelka pa se je spustila v soline. Povzpeli smo se do strunjanskega križa, kjer se je nekoč pojavila Marija. Nato smo si ogledali bunker, ki so ga zgradili nemški vojaki in mimo zdravilišča prišli nazaj do morja. Ogledali smo si prepadno steno, določili kamnino – fliš, ter opazovali, kako morje spreminja pokrajino in obalo.

Po ogledu solin in klifov smo se skupaj odpravili po poti železniške proge »porečanke« iz Strunjana v Portorož. Med hojo skozi predor smo si čas krajšali s štetjem korakov in določanjem dolžine predora.

V Portorožu smo počakali avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v šolo. Naučili smo se veliko novih stvari in se imeli zelo lepo.

 

Tara Miklobušec, 7. A

Dostopnost