05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna 5

EKSKURZIJA V BENETKE

Učenci izbirnih predmetov poskusi v kemiji, italijanščina 1, 2 in 3, nemščina in radio smo v torek, 29. 4. 2016, odšli na ekskurzijo v Benetke. Ob 7.30 smo se zbrali za trgovino Fama, kjer je veliko parkirišče. Vsi smo bili tam že deset minut prej, saj smo ta dan res nestrpno čakali.

In končno smo šli na pot. Med potjo smo naleteli na kolono, a smo k sreči kmalu nadaljevali pot proti Benetkam. Vožnja je trajala tri ure. Naše potovanje smo nadaljevali z ladjico, ki nas je odpeljala v Benetke. Vreme je bilo nekoliko oblačno, a ravno pravo, saj nam ni bilo ne premrzlo ne prevroče.  Že z ladjice smo lahko videli, da Benetke stojijo na več otokih. Ko smo prispeli, nam je vodič razložil zgodovino mesta in stavb, saj ima vsaka posebej zanimivo zgodbo. Videli smo mestni zapor, v katerem so zapornike mučili do smrti. Šli smo tudi čez most, kjer se je zbrala vsa družina zapornika, obsojenega na dosmrtno kazen, in v obupu vzdihovala, zato most nosi ime Most vzdihljajev. Vodič nam je povedal tudi, kako se je slavni lomilec ženskih src Casanova rešil pred zaporno kaznijo. Videli smo Trg svetega Marka in slavno kavarno, kjer ena kava stane 15 EUR, saj moraš poleg kave plačati še živo glasbo. Tam je bila še bazilika sv. Marka, vendar je bila vrsta daljša kot v Gardalandu, zato smo ogled preskočili, nam je pa vodič več povedal o zvoniku, ki se je nekoč zvrnil na glavni trg, vendar – zahvaljujoč golobom – ni bil nihče poškodovan. Blizu glavnega trga stojita dva stebra, ki naj bi prinašala nesrečo, če se sprehodimo med njima, in to smo seveda upoštevali tudi mi in za vsak slučaj raje nismo hodili med stebroma.

Ko smo zvedeli vse o glavnih znamenitostih Benetk, smo se odpravili na ogled delavnice stekla, po katerem so Benetke zelo znane. Ti steklarji so pravi umetniki, saj iz kosa stopljenega stekla naredijo prečudovite skulpture in jih nato še pobarvajo in pozlatijo. Cene izdelkov iz muranskega stekla so zelo visoke. Učitelji so nam posebej poudarili, naj bomo previdni z nahrbtniki, saj so dragocenosti stale le na steklenih policah, ki se niso zdele nič kaj varne. Po ogledu izdelave steklenega konjička in ko smo izvedeli vse o zgodovini izdelave, potrebnih surovinah in različnih postopkih okraševanja, smo se kar hitro odpravili ven. Nekateri so si vseeno kupili kakšen steklen spominek, ki je imel sprejemljivo ceno.

Po ozkih beneških ulicah smo se sprehodili do tržnice in mostu Rialto. Nato smo imeli dve uri prostega časa, da smo si lahko pogledali še nekatere znamenitosti, kaj pojedli in kupili  kakšen spominek, seveda. Vendar nismo kaj dosti kupovali, saj je bilo vse zelo drago. Ko smo si vse ogledali, so se že zbirali oblaki. Odšli smo na naš čoln, ki nas je že čakal ob pomolu. Takrat so se nad Benetkami že zbirali temni oblaki. Z morja smo lahko še zadnjič občudovali to nenavadno mesto. Ko smo se usedli v avtobus, je začelo deževati. Domov smo prišli okoli osme ure, utrujeni, a veseli zaradi lepega dne. Tako se je končalo naše druženje in odšli smo na zaslužene počitnice.

Nejc Dekleva, Nastja Požar in Matevž Trampuš

Več slik lahko najdete TUKAJ.

Dostopnost