05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna Glavna

Učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ DBB Hrpelje na smučarskih poletih v Planici

Na pot na to veliko športno prireditev smo se 17. 3. 2016 odpravili zelo zgodaj, kar pa nas ni prav nič motilo, saj je pot do doline pod Poncami kljub zelo zgoščenemu prometu na gorenjskih cestah minila zelo hitro. Zrak je kar valoval od pričakovanja, radovednosti in posebne vrste vznemirjenja, da bomo ta dan videli nekaj izjemnega. Ko smo prvič zagledali skakalnico velikanko, smo od spoštovanja obnemeli in začeli že kar v avtobusu navijati za smučarske letalce, ki so takrat že opravili nekaj poletov. Množica, ki se je zgrinjala k vznožju skakalnice, nas je posrkala vase in težko pričakovana tekma se je začela.

Tekma v smučarskih poletih je bila zelo zanimiva; športniki, ki so si upali spopasti se z velikanko, pa občudovanja vredni. Ko so nastopili slovenski orli, je množico gledalcev zajelo posebno navdušenje: zastave so zaplapolale in vsi smo hrupno navijali, da bi naši letalci poleteli čim dlje. Nihče od obiskovalcev ni skrival, da bi si želel videti tudi nov svetovni rekord, a ta na ta dan in niti v naslednjih dneh ni padel. Bil pa je ta četrtek vseeno izjemen: Peter Prevc nas je navdušil s prvim mestom, prav tako Robert Kranjec z drugim, športno pa smo zaploskali in se postavili v spoštljiv poklon simpatičnemu japonskemu skakalcu Noriakiju Kasaiju, ki je na ta dan opravil svoj 500. polet v karieri. Posebnost poletov v Planici je tudi Avsenikova skladba Planica, Planica, ki jo je bilo letos slišati vsakič, ko je skakalec poletel 225 metrov in več.

Okrog poldne je bilo tekmovalnega dela konec in po podelitvi priznanj za prva tri mesta smo se razšli: del učencev je moral še dokazati svoje znanje v tekmovanju iz matematike, ostali pa smo ostali na športnem prizorišču in uživali ob sramežljivih sončnih žarkih, ki so naposled le prisijali v dolino. Po tekmi je bil organiziran tudi zabavni program; tisti, ki smo se nastavili sončnim žarkom na tribunah, pa smo lahko ujeli nadvse zanimiv prizor: kar naenkrat sta se od nekod pojavila Peter Prevc in Robi Kranjec ter se prav pobalinsko lovila okrog skakalnice.

Kot bi mignil, je bil čas za odhod. Dobili smo se na dogovorjenem mestu in se odpeljali proti domu. Tudi ta pot je minila zelo hitro, nekateri so – utrujeni od živahnega navijanja – kar na avtobusu zadremali. Po radiu smo prestregli, da se je ta dan v Planici zbralo kar 20.000 obiskovalcev. Kakšno število! In del njega smo bili tudi mi, ki smo vsaj za trenutek lahko občutili, kako je, ko je slovenski narod kot eno, ko imamo vsi eno misel in ko nam vsem utripa srce v enakem ritmu …

Petra Ražem

Več slik lahko nadete TUKAJ.

Dostopnost