05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna 3

Ustvarjalci oddaje Avtomobilnost, ki jo predvaja RTV Slovenija, so danes, 2. 6. 2016, obiskali našo šolo. Učence prve triade so preko poučno-sproščene predstavitve poučili o pomenu varnostnega pasu v avtomobilih in na šolskih prevozih. Pri Avtomobilnosti namreč opažajo, da otroci pri prevozu v šolo in iz nje ne uporabljajo varnostnih pasov, s čimer niso (in nismo) zadovoljni. Zato so se odločili ukrepati in tudi preko obiskov šol učence nagovoriti k odgovorni udeležbi v prometu.

Pri dogodku je sodeloval tudi Kuža Pazi, katerega podobo nosijo naši prvošolčki na svojih rumenih ruticah. Kuža, čigar naloga je, da otroke pouči, kako se v prometu obnašati varno, je tudi našim učencem pomagal, da so znali odgovoriti na vprašanja o pomembnosti uporabe varnostnih pasov, čelad in jahačev. Neodgovorjeno je ostalo samo najpomembnejše vprašanje, ki so ga postavili televizijski gostje: »Če vemo, kaj se zgodi, če ne uporabljamo varnostnega pasu, zakaj ga še vedno ne pripnemo?« Brez dvoma pa je večina učencev vedela in razumela, kje se skriva odgovor.

Naši najmlajši namreč dobro vedo, kaj je prav in kako se potrebno varno obnašati v prometu; televizijski ekipi so tudi zaupali, da se njihovi starši včasih ne držijo pravil, da se ne pripnejo s pasom ali da celo telefonirajo med vožnjo in da jih je treba opomniti, da se tako ne dela! Gotovo sta tem pripovedim pozorno prisluhnila tudi oba policista s PP Kozina, ki sta predstavitev spremljala v zadnjih klopeh, ter naša županja, ki nas je danes obiskala.

Televizijci so v zaključku obiska poprosili šolarje, naj jim pomagajo pri obveščanju o pomenu uporabe varnostnega pasu,  in šoli v sodelovanju z zavarovalnico Triglav podarili sedem t. i. jahačev oz. − kot se je šaljivo izrazil voditelj Andrej Brglez − »podritnih pomagal«. Te bodo naši najmlajši (in najmanjši) šolarji od sedaj naprej uporabljali na šolskih prevozih. Za donacijo se ustvarjalcem Avtomobilnosti in zavarovalnici Triglav lepo zahvaljujemo.

Upamo, da je tudi današnji televizijski obisk pripomogel k temu, da se bodo naše cestne poti srečno končale.

Petra Ražem

Oddaja Avtomobilnost s posnetki današnjega snemanja bo predvidoma na sporedu 16. 6. 2016.

Več slik najdete TUKAJ.

Dostopnost