05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Vsi poznamo adventne venčke, ki nam v času prazničnega decembra krasijo mizo ali vrata in napovedujejo prihod praznikov. 🎀 Pa vemo, od kod je ta običaj prišel v naše kraje?

Pri nas so se venčki po domovih začeli uveljavljati v 80. letih prejšnjega stoletja, navado smo prevzeli od naših sosedov, Avstrijcev. Sicer pa zgodovina pravi, da je prvi adventni venček naredil protestantski pastor Johann Hinrich Wichern. Z vencem je skušal privabiti revne otroke k bogoslužju. Venec je bil narejen iz velikega lesenega prstana, na katerem so bile 4 bele in 19 rdečih sveč.

Čeprav adventni venec s štirimi svečami za kristjane zaznamuje pripravo na božič, praznični čas z njim zaznamujejo tudi mnogi neverni. Konec koncev je to čas pričakovanja, veselja in upanja v vse dobro ob prehodu iz starega v novo leto. Če postavimo simboliko na stran, venec lahko predstavlja zgolj praznično dekoracijo: nekateri pri izdelavi pokažejo svojo spretnost in ustvarjalnost, medtem ko si drugi venček raje izberejo v pestri ponudbi cvetličarn, trgovin …

Prejšnji teden ste se tudi vi odzvali našemu vabilu in v uredništvo smo dobili zelo različne, unikatne in prav posebne adventne venčke. Pripravili smo kolaže fotografij(v galeriji spodaj), na katerih boste lahko občudovali vse vrste venčkov: od tradicionalnih, modernih, pa vse do tistih narejenih po načelu ‘manj je več’ ali bogato okrašenih z otroško domišljijo. Nekateri ste nam sporočili, da je korona naredila svoje in ste si tudi pri izdelavi venčkov pomagali z naravnimi materiali in tistim, kar ste pač našli doma. Nekateri ste tudi stare venčke na novo preoblekli. Vsako zlo za nekaj dobro – narava nam bo v tem primeru zagotovo hvaležna.

Še enkrat hvala vsem, ki ste sodelovali in delili praznične utrinke iz vaših domov z vsemi nami.

Z velikim pričakovanjem vas vabimo k naši drugi tedenski nalogi … prebrskajte našo spletno stran ali pokukajte na FB-profil naše šole. ☃️🐕🌲

Ekipa šolskega glasila 😊

(Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Adventni_venec)

Dostopnost