05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Otroci zelo radi poslušamo stare zgodbe, mite in legende. V mislih nam oživi preteklost. Zgodbe pripovedujejo o življenju mnogo let nazaj, nastanku imen krajev, obredih in običajih. Miti in legende pa vsebujejo mitološka ter bajeslovna bitja.

Vsaka vas ima veliko zgodb in mitov. Žal nekaterih pripovedovalcev o njih ni več med nami. V podaljšanem bivanju smo se odločili še nenapisane zgodbe ter mite zbrati ter zapisati. Povprašali smo starejše po vaseh, če se še česa spomnijo. Nekaj smo zbrali. Veseli smo tudi, da je nekaj že napisanih knjig o teh krajih. Zaradi le-teh se staro izročilo ne bo pozabilo.

V šolo smo povabili pripovedovalca zgodb Emilijo Metlika ter Vladimirja Grželja. Izvedeli smo veliko o Klancu ter kako se je živelo v Hrpeljah. Vladimir Grželj je podatke o Hrpeljah skrbno zbral v svojih knjigah. Povabili smo tudi Katjo Hrobat Virgolet, profesorico etnologije in arheologije, ki že več let raziskuje mite v naših krajih. Predstavila nam je rodiške mite, ki so zbrani v mitskem parku v Rodiku. Z zanimanjem si bomo ogledali ta park.

Ponosni smo, da imamo bogato kulturno dediščino. Vse, ki imate še kaj zanimivega povedati, vljudno vabimo k nam na obisk v šolo. Lahko pa pridemo tudi mi k vam.

Fanči Klobučar

Dostopnost