05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V torek, 7. 3. 2017, smo imeli na osnovni šoli v Hrpeljah posebno gostjo. Na obisk je prišla Samar Zughool. Jordanka, ki živi v Sloveniji že tri leta. Skupaj s prevajalko Meto Novak sta nam povedali veliko o Jordaniji in Samarinem življenju. Gostili smo ju v sklopu projekta EU4Me.

Samar je odraščala v Amanu, glavnem mestu Jordanije. Želela si je postati igralka, vendar jo družina ni podpirala. Kasneje se je odločila za mednarodno srečanje, imela je slovenskega mentorja. Vanj se je zaljubila in sedaj sta poročena in živita na Ptuju. Samar je govorila o kulturi, oblačenju in pravicah. Pravi, da četudi se zdi, da imajo Jordanke manj pravic kot moški, niso zatirane. Se borijo za svoje pravice in so zelo močne ženske. Njena služba je v begunskem domu, kjer pomaga prosilcem za azil. Svetuje jim, saj govorijo isti jezik. Samar je v Sloveniji najbolj všeč narava, ki se razlikuje od arabske. Ob prihodu je bila presenečena nad gostoljubnostjo in prijaznostjo Slovencev. Povedala je, da smo Slovenci kot narod zelo razgledani in vešči na več področjih. Na koncu nas je za popestritev naučila ples, ki ga plešejo v Jordaniji.

Po predavanju smo osmošolci med seboj delili želje o poklicih in izobraževanju. Imeli smo tudi uro izobraževanja o spletnem nasilju. Prišla je predavateljica iz društva Varni internet. Za konec smo z učiteljico geografije igrali računalniške igrice na temo Evropska unija. Bil je zelo poučen in zabaven dan.

Neja Baša, 8. razred

Dostopnost