05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

 

Naslovna

Nastop na prireditvi za dan policije

V Kulturnem domu Hrpelje je v sredo, 22. 6. 2016, potekala prireditev za dan policije. Na povabilo organizatorjev dogodka je tudi naša šola sodelovala pri programu prireditve. Šolski gledališčniki, ki pod mentorstvom učiteljice Tjaše Race pripravljajo igro za zadnji dan šole, so pred zbranimi možmi v modrem predpremierno odigrali dva prizora. V obeh so občinstvo vrnili v leto 1991, ko se je pri nas marsikaj »kuhalo« − pa ne samo pašta bolonjeze, kot se pogovarjata dve najstnici v prvem nastopu, ki nosi naslov »Patrick, pike in vojna«. Med njune mladostniške probleme se je prikradla senca bližajoče se vojne, ki jo dojemata kot »odraslo temo« in si jo skušata razložiti skozi najstniško perspektivo.

Po nastopu policijskega orkestra in podelitvi priznanj zaslužnim policistom je sledil še drugi nastop – »Na barikadi«. Prizor uprizarja napeto dogajanje 26. junija 1991 na hrpeljski barikadi in prihod tankov v Hrpelje. Negotovo vzdušje takratnega poletja so izjemno vživeto odigrali učenci, ki so se prelevili v pripadnike Teritorialne obrambe in vojake JLA. Dogajanje z uvodno reportažo in zaključnim novinarskim zapisom sklene novinarka »Primorskih novic«, katerih resnični zapisi so bili osnova za nastanek dramskega prikaza. Oba gledališka nastopa so glasbeno zaokrožile še pevke šolskega mladinskega pevskega zbora, ki so pod mentorstvom Anite Penko Maslo zapele dve pesmi.

Občinstvo je bilo nad nastopi učencev navdušeno, marsikateri od zbranih policistov pa se je počutil še posebno nagovorjenega, saj je sam uprizorjene dogodke doživel v živo.

Petra Ražem

Več slik z vaj in prireditve lahko najdete TUKAJ.

Za fotografije s prireditve se lepo zahvaljujemo tudi Policiji. Slike, ki so nam jih poslali, si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

 

 

Dostopnost