05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Na šoli smo ponovno začeli izvajati projekt Beremo s psičkom v sodelovanju z društvom Tačke Pomagačke.

S tem programom otrokom približaš in izboljšaš branje s pomočjo terapevtskega para: terapevta in psička. Prejšnji dve leti sta nas na šoli obiskovala Andreja Lenassi in pes Pikič, sedaj pa k nam prihajata psička Chispa in Tamara Valenčič. Bereta z različnimi otroki, o odnosih nasploh med ljudmi in psi pa sta poklepetala tudi v podaljšanem bivanju 3.a in 5.razreda. Ugotovili smo, da je psiček  odgovornost, ne samo zabava. Do njega pristopamo nežno, kot bi ugajalo nam. Ko stopita Tamara in Chispa na šolo, je ta dan za nas kot praznik, vedno se naučimo nekaj novega. Kaj sploh se lahko zgodi pri branju lepšega, kot da bereš mehkemu, toplemu, nežnemu poslušalcu kužku, ki te prijazno gleda in samo posluša ?

Pri naših učencih je bil v tem projektu že prejšnji leti zaznan napredek bralnih in komunikacijskih sposobnosti. Postali so boljši bralci, pozabili so na svoje omejitve, izboljšalo se je razumevanje vsebin. Pri drugih dejavnostih s psičkom so otroci vzpostavili odnos do živali, odgovornost, čutili sprostitev, sprejemanje, zbliževanje, motivacijo, sočustvovanje.

V tem prispevku bi se zahvalila prejšnjemu terapevtskemu paru Andreji Lenassi in Pikiču, društvu Tačke Pomagačke, občini ter vodstvu šole za podporo. Napredek otrok pri projektu je bil po preteklih izkušnjah viden, zato polni volje z njim nadaljujemo.

Fanči Klobučar

Dostopnost