05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

CAM00677Stare petrolejke, likalniki, mlinčki in drugi zanimivi predmeti so nas popeljali v čas naših prababic in pradedkov. ž

V otroški domišljiji so zaživele podobe življenja iz preteklosti, ko še niso poznali čarobnega gumbka. Dandanes samo pritisnemo in že nam sveti, utriplje, igra, pomaga pri različnih opravilih. V trenutku lahko marsikaj izvemo  in vidimo, kaj se dogaja na drugem koncu sveta.

In tako smo tudi mi pritisnili na gumbek in si ogledali, kako je bilo nekoč. Kamnite hiše, izba, krušna peč, črna kuhinja  z ognjiščem  ter  različna orodja in pripomočki , katere so nekoč ljudje uporabljali  v vsakdanjem  življenju.

 Del te čarobnosti smo v razred prinesli tudi mi. Otroške oči so kar žarele ob pripovedovanju o starem predmetu, poimenovali so ga, povedali čemu je služil, kdo jim ga je dal, koliko je star. Da so ob miselnem potovanju v stare čase res uživali, so pričali skrbno narisani predmeti za domačo nalogo. Morda pa so doma otroci slišali iz ust svojih  babic in dedkov še zanimivo zgodbo iz preteklih časov.

Slika in beseda zariše v otroško dušo neizbrisen spomin lepega, prijetnega s pozitivnimi čustvi obarvanega dogodka.

Neda Fabjančič

Slike:

{AG}slike_novice/2015_bilo_je_nekoc{/AG}

Dostopnost