05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Za zdrav razvoj, tako telesa, kot vseh elementov socializacije, razvijanja interesov, odgovornosti, samopodobe, potrebujejo otroci in mladostniki dovolj aktivnega življenja, dovolj gibanja in zdravo prehrano. Hrana je gradbeni material za telo in dokazano vpliva na vsakodnevno razpoloženje, storilnost in energijo. Navade in izbire se učimo in dobimo najprej v domačem okolju, od navad naše ožje in širše družine. Če so te navade zdrave in če ponujamo zdrave izbire, jih nato samo še dodajamo in gradimo v vrtcu in šoli. Naši otroci preživijo tudi 9 ur od doma. Naša dolžnost in njihova pravica je, da jim omogočimo zdravo prehranjevanje, dovolj tekočine, gibanje, ne samo pri športu, tudi gibalne odmore, prekinjanje sedenja in druženje z vrstniki in sošolci na način, ki ga izbirajo sami.

Ni lahko. V naši šoli moramo tako poskrbeti za 300 otrok in več. Za vse enako. Smernice zdravega prehranjevanja so zakonsko opredeljena priporočila, ki jih mora upoštevati javni zavod vzgoje in izobraževanja, pri tem pa zadostiti tudi ceni, zmožnostim in seveda željam otrok in njihovih staršev. Zavod mora pri ponudbi prehrane zagotavljati energetske in hranilne potrebe otrok vseh starosti in obeh spolov. Prehrana mora biti pestra in vsebinsko ustrezna ter preko dneva primerno časovno in količinsko razporejena. Skupna je spodbuda, da bodo otroci posegali po pripravljenih obrokih, sadju, zelenjavi, mlečnih izdelkih in vseh priporočenih jedeh. Starši in zaposleni na šoli lahko bistveno pripomoremo k razvoju zdravih prehranjevalnih navad naših otrok in mladostnikov. Poleg prehrane seveda spodbujamo gibanje, rekreativne odmore, hojo, druženje in sproščanje na svežem zraku.

Priporočila za mlade, priporočila za zdravje:

Spoštovani starši.

Spodbuda je v prvi vrsti namenjena vam, nam. Spodbuda, da otroke učimo zdravih izbir in ponudimo zdravo prehrano, brez odsvetovanih živil in pripravljeno na zdrave načine.

Katera so odsvetovana živila? Živila, ki so industrijsko predpripravljena ali pripravljena in bogata s sladkorji, maščobami, soljo…, kot so: industrijsko narejeni pudingi, namazi, paštete, kompoti, sadni jogurti, mlečni deserti, industrijska peciva, sokovi in pijače z dodanim sladkorjem, koncentrati juh, omak…

Kateri so priporočeni načini priprave? Kuhanje v vodi, sopari, dušenje v lastnem soku,  pečenje brez dodajanja maščobe, pečenje v pečici, na žaru. V šolski kuhinji pečenje v olju ali cvrtje nadomesti konvektomat.

Vsem tem priporočilom sledi kuhinja v vrtcu in šoli. Seveda lahko občasno posegamo tudi po  teh odsvetovanih živilih, ki so za nas predvsem priboljšek, saj so večinoma to okusne, vonju prijetne in očem mamljive jedi. Ne smemo pa pozabiti na zdrave izbire in trud in delo, ki se vsakodnevno vloži v nabavo, pripravo in razdelitev otrokom tudi treh ali štirih obrokov dnevno. Vse to, da bodo lahko delali, bili skoncentrirani, budni, da bodo lahko mislili, razvijali svoje interese, domišljijo in seveda rastli. Vse to, kar si vsi mi za naše otroke želimo, za njih pa je pravica, pravica do otroštva, odraščanja, varnosti, hrane, obleke, toplote in ljubezni… Pri tem pa jih spodbujajmo k zdravi izbiri mobilnosti: hoja, kolo čim večkrat in kadarkoli je to možno.

Vabim vas, da info pridobivate in spremljate na spletnih portalih Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Šolski lonec (www.solskilonec.si) in Uživajmo v zdravju (www.uzivajmovzdravju.si).

Nevenka Ražman, NIJZ OE Koper

sodelavka na področju prehrane in

vodja regijske mreže Zdravih šol

 

Dostopnost