05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Z izbirnim predmetom Raziskovanje organizmov v domači okolici smo se v soboto, 13. 5. 2023 z vlakom odpeljali v Ljubljano.

Najprej smo obiskali Prirodoslovni muzej. Kot že samo ime pove, je to muzej o naravi. Videli smo veliko zanimivega: okostje izumrlega mamuta, okostje kita iz slovenskega morja, zbirke mineralov, različne vrste školjk in okostja izumrlih živali.

Spoznali smo tudi gozdne živali, ki živijo v slovenskih gozdovih. Po končani razstavi smo si vzeli čas za malico. Za konec pa nam je kustosinja predstavila mumijo, ki je iz časa okoli 680 let pr. n. št.

Nato smo se opravili še v Cankarjev dom na ogled razstave o nastanku sveta.

Sprejela nas je prijazna vodička Tjaša, ki nam je zelo zanimivo predstavila razstavo. Govorili smo o tem, kako človek posega v naravo in jo uničuje. Na fotografijah smo opazovali, kako ledenik počasi izginja zaradi globalnega segrevanja. Navdušil nas je tunel, v katerem smo morali odločati, kakšno ravnanje je pravo in katero napačno, škodljivo za naravo.

Vse pa le ni bilo tako črno, saj smo si ogledali tudi film o nastanku osončja. Na koncu razstave je bila tudi sobica, v kateri si lahko videl živali ponoči in podnevi. Tam smo preživeli največ časa.

Nad poučnim izletom smo bili vsi navdušeni!

Ana, Klara in Janaja, 7. b

Dostopnost