05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V petek, 3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, se že leta tradicionalno praznuje “Ta veseli dan kulture” – dan, namenjen kulturi v najširšem pomenu besede.

Letos je za naše sedmošolce ta dan sovpadel s kulturnim dnem, preživetim v Sežani.

Najprej so se učenci 7. razreda v spremstvu dveh knjižničark sežanske Kosovelove knjižnice sprehodili po osrednji knjižnici v našem okolju. Spoznali so dele knjižnice – leposlovni oddelek, strokovni del, oddelek za mladinsko in otroško literaturo, čitalnico ter študijsko sobo. Slednja je bila še posebej zanimiva, saj so se učenci srečali s posebnimi knjigami, ki jih hrani ta knjižnica – centimetrsko knjižico v francoskem jeziku, najstarejšo knjigo – latinsko sveto pismo, ter knjigo posebnega pomena (zato se jo lahko dotika samo knjižničarka z belimi rokavicami) – Valvazorjeva Slava vojvodine Kranjske.

Knjižničarki sta podrobno predstavili možnost iskanja ter izposoje različnih knjižnih gradiv ter predstavili projekt “Rastem s knjigo”, v sklopu katerega so vsi učenci prejeli knjigo Vinka Moderndorferja Jaz sem Andrej.

Naše potepanje po Sežani smo nadaljevali v Kosovelovem domu, kjer smo si v sklopu Animateke, slovenskega festivala animacije, ogledali izbor animacij z vsega sveta – vsakega od nas je navdušila vsaj ena. Izbira je bila pestra, saj so animacije obravnavale teme od migracijske problematike, generacijskih razlik, prek ekološke ozaveščenosti do teme prijateljstva in svobode. Ogledu vsake animacije je sledil pogovor o videnem.

Lepo se je zavedati, da kultura niso samo Prešernove Poezije, ampak obstaja in živi v različnih oblikah, barvah in zvokih.

Dostopnost