05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije-televizija (Filip Stanonik, Lea Ćumurdžić, Anja Novak, Špela Mikol, Maja Kastelic in Rebeka Šiškovič) smo se prijavili na VIDEO NATEČAJ: ANKETA PO ŠOLSKIH »ULICAH«: – VARNI IN ODGOVORNI NA SPLETU, ki ga je razpisala organizacija Safe.si.

Že mesec prej smo načrtovali delo in sestavljali vprašanja za anketirance. Marca smo pričeli s snemanjem videa. Pri delu sta nam pomagala mentorja Maja Sulčič in Andrej Bernetič. Porazdelili smo si vloge in začeli ustvarjati našo umetnino. Učencem 7., 8. in 9.  razreda smo postavili različna vprašanja na temo, kako mladi vidijo odgovorno in varno rabo spleta. Vprašanja so se glasila:

  • Kaj je zate varno in odgovorno “surfanje” po spletu?
  • Ali si previden, ko objaviš svoje slike, podatke na internetu, družabnih omrežjih?
  • Ali te moti, če nekdo nenehno preverja svoj telefon?
  • Kako bi se odzval, če bi nekdo brez tvojega dovoljenja, brskal po tvojem telefonu?
  • Kaj bi sporočil tistim, ki so žrtve spletnega nasilja?
  • Kako naj po tvoje ravna tisti, ki je priča trpinčenju nekoga na spletu?

Za snemanje smo porabili kar nekaj šolskih ur, saj smo nenehno dobivali nove ideje in se prilagajali okolju na šoli.

Zatem nas je čakala še montaža. Filmček je moral trajati največ 3 minute in s tem smo imeli kup težav! Kar nekaj posnetkov smo zaradi njihove dolžine morali izrezati, skrajšati in opravičujemo se vsem anketirancem, če nismo uporabili njihove izjave.

Pri snemanju in montaži smo se zelo zabavali in se skoraj skregali pri izbiri glasbe.

Video smo poslali na spletno stran Safe.si, kateri bodo razglasili zmagovalca natečaja v mesecu maju. Naš namen snemanja sicer ni zmagati, temveč sodelovati, saj smo se ob ustvarjanju našega izdelka veliko naučili.

Za konec bi se radi zahvalili vsem anketirancem za sodelovanje in našima mentorjema za vso pomoč, spodbudo in potrpljenje.

 

Ekipa izbirnega predmeta Vzgoja za medije-TV

Dostopnost