05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

 

IMG 0182

 

Z učenci, udeleženci ustvarjalnic za nadarjene smo obiskali učno pot in didaktični center v Bazovici.

 Ste vedeli, da je bilo kraško ozemlje, tudi tisto okoli Bazovice poseljeno  že v prazgodovinski dobi? Vsi ljudje, ki so tu prebivali so na svoj način vplivali na okolje in gozd. V nekem obdobju je kras zaradi prekomerne sečnje ostal gol. Načrtno pogozdovanje je zaslužno, da  danes tu zopet raste gozd.  To in še veliko več nam je povedala naša vodička, članica regionalne gozdne straže, ki nas je vodila po poti Josefa Ressla.

Ogledali smo si ponovno oživljen kal v katerem se iz žabjega mresta ravnokar izlegajo paglavci, spoznali smo, kako so včasih v okoliških vaseh izdelovali apno in občudovali visoke suhozide in kamnito hiško, skoraj »vilo« za zaščito kmetov , ki jih je na polju presenetilo slabo vreme.

V didaktičnem centru so kras, njegove naravne in kulturnozgodovinske značilnosti ter gozd predstavljeni na zanimiv interaktiven način. Tu ga lahko vidimo, občutimo, slišimo in celo vohamo.

Za konec smo si ogledali še izdelke prepovedane trgovine, ki so jih oblasti zasegle ob prihodu v pristanišče. Figurice iz slonovine, leopardova koža, krokodilja torbica…zaradi takih izdelkov živali trpijo in celo izumirajo.

Bodimo zavedni, ohranimo našo kulturno in naravno dediščino!

Lilijana Drobnjak

 {AG}slike_novice/2015_Bazovica{/AG}

Dostopnost