05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Želja, da bi Društvo Kamišibaj Slovenije organiziralo festival otroškega kamišibaja je tlela že nekaj let. Ko se je državni festival za dve leti iz Štanjela preselil v Velenje, je Vlasta Markočič, ljubiteljica in priznana kamišibajkarica, predlagala, da v Štanjelu organiziramo Dan kamišibaja otroških ustvarjalcev. Epidemija, ki že dve leti posega v kulturno življenje, je kriva, da se je festival zavlekel.

V nedeljo, 17. oktobra 2021, pa se je končno zgodil 1. dan kamišibaja otroških ustvarjalcev. Na festivalu so nastopili mladi kamišibajkarji, najmlajši ima 6 let, najstarejši pa 14, iz vse Slovenije. Nastopajoči so prišli iz Velenja, Kočevja, Ljubljane, Bovca, Komna, Dutovelj, Senožeč, Divače in Rodika.

Nastopajoče in gledalce je najprej pozdravil predsednik Društva Kamišibaj Slovenije, Boštjan Oder, kot gusar, ki je izgubil pravljico in je prišel na festival, da bi jo našel. Župan občine Komen Erik Modic, vodja območne izpostave JSKD Sežana Vladislava Navotnik, gledalci, starši, mentorji, vsi so uživali v predstavah.

Mladi kamišibajkarji so prejeli zaslužen aplavz, priznanje ter spominsko darilce.

Na festivalu sta nastopili tudi učenki OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje. Teja Gorup je pripovedovala zgodbo o Beli kači, Leja Erman pa o Rodiškem zmaju. Obe zgodbi sta iz knjige Rodiške pravce, ki jih je po pripovedovanju domačinov zapisala Jasna Majda Peršolja.

Vsi se veselimo ustvarjanja novih predstav in naslednjega festivala. S predstavami pa z veseljem pridejo tudi v razred, če jih povabite!

 

Vesna Marion, mentorica

 

 

Dostopnost