05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

V četrtek, 10. maja 2018, smo učenci osmih in devetih razredov odpotovali v London, glavno mesto Velike Britanije. Ker smo se na pot odpravili že navsezgodaj zjutraj, smo v London prispeli že dopoldne. Tako smo imeli za oglede na voljo skoraj cel dan.

Za začetek smo si ogledali kratek filmček o vožnji z očesom – London eye, ob katerem sem ostala brez besed. Navdušilo me je to, da so nas senzorji za boljše doživljanje ob ogledu škropili z vodo in nam pod noge spuščali dim, ki je predstavljal oblake. Takoj za tem je sledila prava vožnja, ki mi je pustila zelo lep spomin. Počasi smo si lahko ogledali mesto, saj je vožnja trajala pol ure, s prijatelji pa smo se ob krasnem razgledu fotografirali.

Naš naslednji postanek je bil na Camden Townu. To je del mesta, kjer je veliko stojnic, na katerih smo kupili spominke sebi in svojim sorodnikom. Konec dneva pa nam je popestrila 250 let stara trgovina z igračami – Hamleys. Imela je šest nadstropij in vsa do bila polna čudes. Kljub temu da smo najstniki, nas je trgovina tako prevzela, da smo se vsi pootročili in si kupovali igrače. Včasih niti sama nisem vedela, ali sanjam ali res stojim pred igračami, o katerih sem kot otrok res lahko samo sanjala. Najbolj zanimiv se mi je zdel bumerang, igrača, ki se po metu obrne nazaj proti metalcu.

Naslednji dan smo si šli ogledat Tower of London, kjer so shranjeni kraljičini dragulji, orožje in oklepi vitezov. Razen draguljev mi ni bilo nič drugega res pri srcu, zato smo se z učiteljico in še eno sošolko, ki ju to ni zanimalo, med čakanjem na ostale odpravile na sprehod po Tower Bridgu, kar mi je bilo zelo všeč.  Znan most je namreč zelo lepo ohranjen, pod njim pa teče reka Temza, ki razgled še toliko bolj popestri. Kmalu smo se spet vsi zbrali in odšli na Greenwich. Ta točka je znana po začetnem poldnevniku, pri katerem smo se lahko tudi fotografirali. To je zelo zanimivo, saj z eno nogo stojiš na vzhodni strani, z drugo pa na zahodni.

Noge smo si odpočili med vožnjo z ladjico, ki nas je mimo znamenitosti Londona popeljala do težko pričakovane večerje. Dan smo zopet zaključili v dveh prestižnih trgovinah – z lego kockami in M&M bonboni. Tudi ti stavbi sta bili naravnost fascinantni, saj je bilo v prvi vse narejeno iz kock, v drugi pa so bile prikazane vse čarovnije bonbonov.

Tretji dan se je začel prav po kraljevsko. Ogledali smo si Buckinghamsko palačo, lepo urejen vrt poleg le-te in še konjušnico, kjer smo se lahko fotografirali s kraljičinim konjem.

Sledil je umetniški del – ogled Narodne galerije, kjer smo videli dela svetovno znanih slikarjev – kot so Van Gogh, Da Vinci, Raffaello, Donatello in drugi.

Ker v Veliki Britaniji brez dežja ne gre, nas je po dveh sončnih dneh pozdravil tudi ta, zato smo se zatekli v muzej voščenih lutk. Meni je bil to najljubši del, saj sem se fotografirala z »znanimi osebnostmi«, kot so Kendall Jenner, Kim Kardashian, Angelina Jolie, Emma Watson, Adele.

Sledil je še del, ki je bil všeč bolj fantom kot dekletom, in sicer ogled nogometnega stadiona Chelsea. Vseeno pa smo dekleta bolj uživala na Oxfordski ulici, ki velja za del Londona z največ trgovinami.

Zadnji dan se je začel akcijsko. Med ogledom zgodovinskega muzeja in naravoslovnega muzeja, ki se mi je zdel dolgočasen, saj naravoslovja nimam preveč rada, so nas evakuirali. Vsi smo bili na smrt prestrašeni, saj nismo vedeli, kaj se dogaja in smo morali nujno zapustiti muzej. Vodič nam je kasneje sporočil, da se je sprožil požarni alarm.

Naše potepanje po velemestu smo zaključili z ogledom trgovine knjižnega in filmskega junaka Harryja Potterja. Ker so to ene mojih najljubših knjig, sem si tam za spomin kupila zapestnico, ki mi bo vedno vrnila v spomine na fantastično izkušnjo.

 

Besedilo: Maja Kastelic, 9. b

Fotografija: Rene Fabjančič, 9. b

Dostopnost