05 / 689 20 60 info@os-hrpelje.si

Naslovna 3

19. 3. 2016 smo se prebudili v hladno jutro. Vsa zaspana sem se odpravila na državno tekmovanje iz zgodovine. Letošnja tema je bil Slovenski kmečki upor 1515, saj je leta 2015 minevalo 500 let od tega vseslovenskega kmečkega punta.

Že zelo zgodaj nas je čakal kombi za Brežice. Pot je bila dolga in obsijana s soncem. Med potjo, ko smo se še vsi pravzaprav prebujali, sem spoznala še z druge tekmovalce iz Komna, Kopra, Ilirske Bistrice. Po poti smo vsi marljivo poprijeli za literaturo ter skrbno ponavljali in se vrnili v leto 1515 h kmečkemu uporu.

Ko smo prispeli v Brežice, smo se morali najprej registrirati, saj nas je bilo kar 139 tekmovalcev. Prijetno vzdušje na šoli nam je popestrilo dan. Vsakdo je dobil malico in malenkost, s katero si bomo zapomnili to prijetno tekmovalno soboto. Pozdravila nas je ravnateljica šole, učenci pa so pripravili krajši simpatičen program, ob katerem smo se vsi pozabavali.

Bližala se je ura, ko smo morali v učilnice. V zraku je bilo sicer čutiti malo napetosti, a se je vse to kmalu razblinilo. Naslednjo uro smo se potili in mislili ter iz sebe dali vse, kar smo vedeli o kmečkih uporih. Po končanem pisanju smo si s sotekmovalci in mentorji izmenjali mnenja o tekmovanju in hitro primerjali svoje odgovore z drugimi. Zunaj se je že naredil lep sončen dan. Pojedli smo  še malico in se kmalu veseli odpravili na pot proti domu, saj smo bili bogati za še eno novo izkušnjo in ker smo izpopolnili svoje znanje o življenju v 15. in 16. stoletju.

 

                                                                                                             Monika Sinkovič, 9. a

Dostopnost